Het installeren van internet kan als moeilijk ervaren worden.

Om te beginnen laten we even bekijken wat welke functie is. Allereerst sluit je de modem aan op het net stroom met bijgeleverde stroom kabel.

Lan poorten worden gebruikt om je Computer aan te sluiten op de modem om zo bedraad internet te ontvangen op je Computer.
Voor zover gaan wij verder met het installeren van het internet zelf op de modem.
Om dit voor elkaar te krijgen sluit je de bijgeleverde Y kabel aan met 1 kant in de modem en de andere 2 kabels zoals onderstaande afbeelding.in de juiste poort van de installatie bijv: in de meterkast.

Indien alles correct is aangesloten zal de modem verbonden worden met het internet.

Activatie Cernet Modem

Activatie van het modem is te volgen via de volgende handleiding Klik hier om de handleiding te downloaden

De sterkte en kwaliteit van wifi-signaal, en dus de ervaring van een internetverbinding, worden beïnvloed door omgevingsfactoren. Omdat het wifi-signaal door de lucht tot stand wordt gebracht, zijn er verschillende obstakels die een negatief effect op de kwaliteit van het signaal kunnen hebben.

Een woning die gebouwd is in een periode na 1970 kan bewapend beton bevatten in muren en plafonds. Dit dempt het wifi-signaal. Dit geldt ook voor isolatiematerialen, zoals een aluminium ondervloer onder een parket- of laminaatvloer.

Er treedt ook demping op wanneer andere objecten (zoals meubels en deuren) tussen de router en het apparaat waarmee verbinding maakt zijn geplaatst.

De plaatsing van de modem of router.
Omdat wifi-signaal een weg moet zien te vinden naar het apparatuur is de plaatsing van de modem of router erg belangrijk. Met het verplaatsen van de modem of router kan ervoor zorgen dat het signaal een betere kwaliteit krijgt en er een betere wifi-verbinding ervaart.
Houd hierbij rekening met onderstaande tips:

 • Zet het modem of de router niet op de grond, maar bij voorkeur op 1.5 meter hoogte met vrije ruimte er om heen. Voor het modem geldt dat deze bij de hoofdaansluiting moet staan.
 • Zorg ervoor dat jij de router vanaf de computer kunt zien.
 • Zorg ervoor dat er zo min mogelijk tussen de router en de computer staat. Denk hierbij aan meubilair of een muur.
 • Hoe groter de afstand tussen router en apparaat, hoe langzamer de verbinding.
 • Heeft de modem of router externe antennes in plaats van ingebouwde antennes, dan moeten deze op het modem of de router bevestigd zijn om draadloze ontvangst te hebben.
 • Pas de stand van de antenne of router aan.
 • Als de modem of router een paar centimeter verplaatst, kan dit het signaal soms al drastisch verbeteren of verslechteren.

 

Een nieuwe computer of router heeft aangeschaft? Doorloop daarvoor de volgende stappen:Een computer aansluiten op het modem

 1. Schakel de computer uit en wacht tot deze volledig uit staat.
 2. Haal de kabel van de oude computer uit het modem en sluit de nieuwe computer erop aan.
 3. Zet de nieuwe computer aan.

Een router aansluiten op het modem

 1. Schakel de computer uit en wacht tot deze volledig uit staat.
 2. Schakel de router uit door de stroom eraf te halen
 3. Haal de kabel van de computer of oude router uit het modem en sluit de nieuwe router aan.
 4. Zet de nieuwe router aan.
 5. Zodra de router is opgestart, kan de computer weer aan.

Een IP-adres is een digitaal internetadres. Elk apparaat dat is aangesloten op het internet heeft een IP-adres. Door het gebruik van deze adressen kunnen computers met elkaar communiceren. Cernet geeft elke klant automatisch een IP-adres.
Wil je meerdere computers/netwerkapparaten aansluiten op een internetverbinding? Dan kun je jouw IP-adres delen met andere computers via een router.

Ja, elke klant krijgt een vast IP-adres van Cernet. Lekker handig voor als je bijvoorbeeld een eigen server wilt hebben als hobby.

Met port forwarding stel je in de router in welk internetverkeer (protocool) voor welk computerprogramma bedoeld is. Sommige programma's zijn afhankelijk van port forwarding. Zonder deze instellingen zijn ze traag of werken ze helemaal niet.
Port forwarding is alleen nodig als je gebruik maakt van een router waarmee je internetverbinding wordt verdeeld over meerdere computers of apparaten/ of speciale apparaten via het World Wide Web wilt benaderen.

Cernet installeerd nooit zomaar software op een modem, wel kan Cernet de Firmware updaten voor dat de modem uitgegeven wordt aan de klant.
Modems worden verstuurd zoals ze bij de fabrikant zijn besteld

Een modem resetten kan gegevens verwijderen die niet verwijderd mochten worden. Om verbinding te maken met het netwerk van Cernet dient er een gebruikersnaam en wachtwoord opgegeven te worden bij "Internet configuration" deze gegevens zijn door Cernet al opgegeven in de modem, Naar een modem reset kunnen deze ook verloren raken. Opvragen is mogelijk per mail, of in je persoonlijke account.